Portské víno
PORTSKÉ VÍNO - DRUHY
Základním rozlišovacím znakem portského vína je místo zrání – sud nebo láhev (nerezový tank).
Na tomto základě lze rozlišit několik druhů portského vína:
Porto Tawny - nejdůležitější druh zrající v sudech 8 až 12 let a před plněním do lahví se filtruje. Je směsí několika ročníků, které se vyznačují různým stupněm zralosti, vůní a intenzity barvy. Velmi důležitá je v případě tohoto typu portského kvalita první sklizně. mateřská směs, která zachovává kvalitu a specifickou chuť každé formy při smíchání s mladšími ročníky. Skladuje se ve velkých dubových kádích, kde víno pomalu oxiduje. Po pár letech se víno přelévá do menších sudů o objemu 500-600 litrů, ve kterých víno získává vůně a chutě a skladuje se v sudech 3 roky.
Tawny Reserva - zraje v sudech minimálně 7 let, má mnohem lepší, komplexnější a vyzrálejší chuť.
Tawny 10 Years Old
Tawny 20 Years Old
Tawny 30 Years Old
Tawny 40 Years Old
Vrchol představuje Tawny s označením věku (tzv. Indicação de Idade) - je k dostání ve čtyřech typech: 10leté, 20leté, 30leté a 40leté. Každý další ročník má stále méně ovocné aroma ve prospěch výraznějšího aroma sušeného a kandovaného ovoce, kořeněných tónů, vanilky, ...
Tawny Colheita – jedná se o ročníkový druh vína s označením data sklizně. Zraje v dřevěných sudech 3-6 let, poté se nalévá do skleněných demižonů, kde zraje další roky.
Porto Ruby - jedná se o druh portského vína, která zraje v lahvích.
Vzniká mícháním vín starých alespoň jeden rok ve velkých kádích nebo tancích z cementu nebo nerezové oceli. Po 3-6 letech zrání se stáčí do lahví bez filtrace. Je nejoblíbenějším druhem portského, vyznačující se svěžestí, sladkostí a ovocnou vůní. Určeno pro rychlou spotřebu.
Ruby Reserva - druh portského Ruby získaného mixováním různých ročníků (většinou 5 nebo 7 let starých), který se vyznačuje lepší kvalitou.
Porto LBV Late Bottled Vintage (LBV) – druh špičkového portského vína. Porto LBV se vyrábí z nejlepších červených hroznů z jediné sklizně. Nejprve zraje v sudech po dobu 4-6 let a poté se plní do lahví. Víno LBV lze lahvovat filtrované i nefiltrované. Porto LBV se vyznačuje hlubokou, tmavě rubínovou barvou a výraznou vůní červeného ovoce a čokolády.
Vintage Port (VP) - to je nejlepší a nejprestižnější druh portského vína. Vyrábí se z jednoho velmi dobrého ročníku vysoké kvality a nejlepších chuťových vlastností. Je často vlajkovou lodí dané vinice a je velmi důležité pro pověst dané vinice. Vintage Port nezraje v sudech dlouho a musí být lahvovány mezi 1. červencem druhého roku po sklizni a 30. červnem třetího roku. Je to víno dlouhověké, tj. s věkem klesá hladina alkoholu a cukru ve víně, prohlubuje se jeho buket a chuť. Jedná se o deklarované víno, což znamená, že výrobce sám zjišťuje kvalitu ročníku a nahlásí ji Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto, tedy instituci zodpovědnou za regulaci certifikace a výroby portského vína.
Vinho do Porto Branco je bílé portské. Vyznačuje se zlatavou barvou a květinovým aroma. V závislosti na tom, jak se vyrábí, má toto portské různé úrovně sladkosti – od velmi sladké po suchou: Leve Seco – mírně suché bílé portské, zrající v dubových sudech 5-10 let, má cca 16,5% alkoholu. Lagrima – nejsladší druh bílého portského, zrající v sudech až 5 let. Dokonale se hodí k toniku.
HISTORIE PORTSKÉHO VÍNA NEBO JAK SLAVNÉ VÍNO VZNIKLO?
Podle tradice a legendy vzniklo portské víno náhodou. Angličané, kteří byli ve válce s Francií, byli v určitém okamžiku odříznuti od francouzských vín a proto začali hledat nové zásobovací trhy. Angličtí obchodníci tak zaměřili svou pozornost na portugalský trh, konkrétně do Porta.
Při převozu vín do Anglie však docházelo k častému zkažení těchto vín – aby se tomu zabránilo, byl do sudů na víno přidáván vysoce odolný vinný destilát s obsahem alkoholu cca 70-80%, který byl také dovážen. Jak se ukázalo, fortifikované víno dokázalo nejen snadno přežít plavbu na lodích do Anglie, ale získalo navíc další hlubší aroma a sílu. Zrodilo se tak slavné portské víno.